Post Detail

februarie 3, 2023 in Brand editorial sibian

Editura ”Hermann”

Sibiu

Aflată în ”Capitala Culturală Europeană” editura ”Hermann” își continuă an de an evoluția, căutând să publice scriitori debutanți și consacrați – care prin lucrările lor să influențeze pozitiv lumea cititorilor de carte.

Prezența editurii în acest formidabil burg transilvănean nu este determinată de nici o limită, publicarea de carte fiind oferită tuturor scriitorilor români, indiferent unde aceștia și-au stabilit reședința, în țară sau în alte state.

Sibiul oferă României cultură de mare calitate, existând aici independent de expansiunea capitalului, o solidă comunitate culturală, care oferă Sibiului zi de zi, lună de lună, an de an, elemente specifice de conectivitate cu trecutul istoric al cetății – contrabalansând astfel tendințele ce descriu evoluțiile materiale ale comunităților postdecembriste.

Fără să dorim enunțarea unor supraevaluări cu privire la metropola sibiană, suntem nevoiți cu sinceritate să constatăm că aici s-a perpetuat un simț al valorii în cultură – de calibru mondial. Și rezultatele se văd, expresia specifică ultimelor două decenii arătându-ne tendințe continuu ascendente.

Evaluarea scriitorilor debutanți

Ca orice editură care își respectă latura selectivă, am stabilit câteva cerințe cu privire la pregătirea universitară a scriitorilor debutanți care  trimit manuscrise la redacția editurii. Aceste condiții sunt actualizate anual și sunt prezentate concis în pagina web a editurii.

În toate articolele publicate, am căutat să oferim scriitorului care se află la debut, toate informațiile necesare, scopul fiind acela de a-i transmite acestuia elemente gata fabricate, care să-i ofere direct accesul către îmbogățirea experienței încă de la primul contact cu editura.

Scriitorul debutant este o persoană fără experiență, care se încumetă să realizeze primele încercări literare. În acest context, sugestiile editorilor și cele ale criticii își au sensul –  de fiecare dată! Sigur că orice scriitor debutant își dorește succesul și chiar o carieră literară, însă pentru ca acest lucru să devină realitate, sunt necesare foarte multe calități.

Editura noastră a încurajat mereu scriitorii debutanți – oferindu-le prilejul publicării în urma unor selecții foarte riguroase. Odată cu trecerea momentelor speciale prilejuite de prima lansare, scriitorul debutant trebuie să-și descopere rostul în societate, ca intelectual, angajat în problematica grupului social din care face parte – ca profesionist și persoană obișnuită, deopotrivă.

Există un concept la care editura noastră ține foarte mult și care se definește pe baza modelelor prezente în istoria literaturii noastre, unde scriitorul de mare calibru era deopotrivă și o persoană publică, profund implicată în viața cetății, pe foarte multe culoare de reprezentare.

Așadar, omul scriitor există în mod activ în societate, descoperindu-și menirea, construindu-și destinul prin asumarea ideilor dreptății și invitarea elitelor către reforme, către emancipare – scopul confundându-se cu propriul destin. Astfel de scriitori sunt cei căutați de cititorul cult, avid de cunoaștere și îmbogățire prin lectura de calitate.

Conceptul amintit integrează totodată și tiparul universitar al scriitorului debutant – respectiv toate acele elemente de salt profesional derivate din licența dobândită și studiile postuniversitare urmate, articolele publicate, stagiile de cercetare științifică, prezența în conferințe, poziționările în discursuri publice și alte astfel de implicări desfășurate în paralel cu evoluția lui continuă în arta scrierii.

Există scriitori debutanți care pornesc de la zero și pe care îi sfătuim să accepte anii de stagiatură, precum există și scriitori debutanți care au în spate o activitate pre-publicistică solidă – situație în care manuscrisele prezentate la editură au cote de valoare foarte diferite.

Mulți scriitori debutanți care au publicat și alte lucrări peste ani, au simțit nevoia să revină la cartea de debut, aducându-i îmbunătățiri în ediții noi. În contrast, scriitorii debutanți care mai publicaseră anterior debutului, în diverse medii ale scrierii de cultură – au putut să realizeze eficiență maximă, chiar în lucrarea de debut.

Sperăm din toată inima ca toți scriitorii debutanți să accepte faptul că o carte de debut este un exercițiu, în foarte multe situații. Mai mult, scriitorul trebuie să aibă o gândire profundă, o cultură bine asimilată și riguros abordată tematic – numai așa putându-se emite pretenții către un acces eficient spre cititorii de calitate – care caută de fiecare dată mai ales numele din spatele titlului cărții.

Întâlnirea cu scriitorii consacrați

Editura sibiană își caută sensuri în contemporaneitate –  oferind echilibru în lumea scrierii de carte, navigând în afara oricăror rațiuni comerciale, punând la dispoziția scriitorilor consacrați un loc protejat, în care amestecul valorii cu nonvaloarea este exclus, aerul burgului transilvănean regăsindu-se în arta publicării elegante, atmosfera oferită fiind specifică unei bune cafenele literare.

Un scriitor de calibru se adresează întotdeauna unei edituri celebre, chiar și în varianta în care profitul primit de la o editură de talia celei sibiene ar putea fi mai atractiv. În statele avansate, editurile culturale au bucuria să publice și autori consacrați, care le calcă pragul așezând în paginile librăriilor online – lucrări secundare, care devin imediat disponibile tuturor cititorilor.

În Franța, un scriitor de prestigiu ce publică frecvent la o editură precum ”Gallimard” din Paris, păstrând proporțiile – se poate orienta într-un anumit moment la carierei, cu una dintre cărțile sale, către o editură precum ”Agone” din  Marseille, de exemplu – contextul publicistic oferindu-i această migrare în limite necondiționate foarte mult.

În România, scriitorii s-au dispersat echilibrat către editurile preferate. Editura sibiană și-a alcătuit planurile publicistice urmărind să sprijine scriitorii de valoare, oferindu-le o ”vitrină elegantă” și un contact cu cititorii din toată țara, prin librăria online.

Așteptăm specialiștii universitari cu o literatură utilă studenților, derivată din programa universitară și axată pe gândire și utilitate, aceștia realizând astfel punți selecte și de maximă profunzime între materia predată și interesul studenților – care astfel devine cu adevărat stimulat, condiția discipolului fiind astfel servită corespunzător.

Suntem bucuroși să publicăm lucrările scriitorilor ce provin din diferite domenii superioare. Să nu uităm că ingineria ale valori intelectuale deosebite, reprezentând motorul evoluției nivelului de trai, prin creativitate în tehnologie. Apoi medicii, arhitecții, specialiștii din zona științelor, artele, științele juridice și cele umaniste în general – cu toții sunt invitați să experimenteze o prezență serioasă în ”Capitala Culturală Europeană”. Aici, la Sibiu, ”Librăria Online” conectează cititorii cu autorii, într-un ritm neinfluențat comercial și foarte stabil.

Ne dorim să aducem bucurie scriitorilor!

În plus, vrem să oferim cititorilor lucrări aparte, realizate într-un evident coeficient de utilitate – în social, dar și în cultural – astfel încât noi să simțim că ne-am atins scopul, concret, în afara oricăror sesiuni de promovare care ar putea să influențeze în vreun fel decizia publicului.

Sperăm ca acest articol să fie de folos celor care l-au parcurs cu răbdare.

Biroul Editorial ”Hermann”

Februarie, 2023.



By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree