Conceptul editorial ”Hermann”

Lansată la Sibiu, în Capitala Culturală Europeană, editura ”Hermann” sprijină scriitorii în realizarea unui debut valoros, urmărind mai ales identificarea omului scriitor, cu însușiri intelectuale certe.

Un aspect particular este acela că în editură nu se realizează activități de corectură a textelor acceptate spre publicare. Acestea sunt publicate în stadiul oferit de scriitor, sub forma ”bun de tipar”, ca expresie a valorii sale și a responsabilității deopotrivă.

Această decizie asigură calea spre reforme absolut necesare în domeniului publicării de carte. Cunoaștem faptul că în fiecare an, în regiunile științifice la nivel mondial, cercetătorii trimit articole către publicațiile specifice, toate impecabil redactate, fără a mai avea nevoie de nici un fel de corectură. Nu întâmplător, știința asigură progresul umanității în contemporaneitate.

În egală măsură și scriitorii de literatură trebuie să atingă acest punct al perfecțiunii, trimițând la edituri manuscrisul gata de tipar. Acesta este drumul caracteristic editurii noastre, urmărind prin o prevedere statutară ce asigură în fapt o formă particulară de selecție.

Poziționare necomercială

Publicând la editura sibiană, scriitorii caută să-și evalueze nivelul de profunzime, stilul și compoziția în substanță utilă, urmărind o lansare cuvenită luând în calcul nivelul de ansamblu al scrierii în literatura românească, de la origini și până în prezent.

Editura noastră nu se implică în promovare, distribuire sau vânzare de carte. Astfel, fiecare scriitor are numărul de cititori proporțional cu notorietatea sa. În ”Librăria online” a editurii sunt prezentate cărțile scriitorilor care au decis să vină în fața cititorilor cu lucrările lor. Astfel, cărțile acestora sunt achiziționate de cititori în funcție de reputația fiecărui scriitor.

În rațiuni etice, implicarea editurii în suplimentarea artificială a prestigiului scriitorilor o considerăm inacceptabilă. Considerația de care se poate bucura un scriitor și influența pe care acesta o are în cetate trebuie să fie întotdeauna o derivată concretă a calităților sale, a cunoștințelor, talentului și mai ales implicării în viața comunității din care provine, printr-o contribuție evidentă către protejarea valorilor umanității.

Scriitori și cititori

Pentru ca un autor să fie considerat scriitor este nevoie de multă, multă, foarte multă muncă, derulată în ani de dăruire și asimilare în domeniile cunoașterii. Editura ”Hermann” nu crede în minuni, în evoluții spontane, în apariții senzaționale chiar cu prilejul cărții de debut.

Pentru diferențierea concretă între autor și un posibil scriitor, importantă este chiar autoevaluarea! Vedem în ultimii ani cum foarte mulți autori se consideră scriitori și se miră cum de nu se îngrămădesc cititorii să le cumpere cartea. Și invers, există scriitori, valoroși, chiar de la debut, care nu primesc aprecierea cititorilor, motivul fiind acela că în țara noastră publicul cult cumpără în special scriitori consacrați, elite universale ale scrierii din diferite domenii.

Un scriitor care nu vinde în librăria online cel puțin 300 de cărți cu prilejul lansării unui titlu nou, se plasează din păcate pe un șenal considerat de către mulți specialiști în publicistică – eșuat. Dacă nu există un nucleu de familie, de colegi și prieteni, de cunoscuți diverși, care să se decidă spontan să cumpere cartea la aflarea veștii publicării – atunci, din nefericire, drumul rămâne închis, poate definitiv.

Fără o implicare în social, fără o voce intelectuală, fără o participare la viața cetății – un autor nu se poate considera scriitor.  Prozator, poet sau dramaturg, un scriitor este mereu o personalitate – de la începuturi, din liceu, din facultate și mai apoi din alte etape ale vieții sale – acesta este perceput în primul rând ca om implicat în evoluția societății către un anumit parcurs considerat util în scară de valori.

CONCLUZII

Așteptăm cu o imensă bucurie scriitorii debutanți care pot prezenta la prima abordare editurii un manuscris gata de tipar, asupra căruia să nu mai fie necesară nici o intervenție din partea redacției. Există în România și la nivel internațional în statele avansate,  scriitori care pot trimite la redacția unei edituri un manuscris impecabil din toate punctele de vedere.

În țara noastră conviețuiesc multe edituri, de la cele de renume internațional, până la cele care își desfășoară activitatea în diferite nișe culturale. Pentru editura sibiană ”Hermann”, alegerea acestui criteriu de eligibilitate reprezintă o carte de vizită și mai ales o garnatare a faptului că un manuscris nu este refăcut de către o echipă de corectare, el apărând în forma trimisă de scriitor.

A publica la editura ”Hermann” înseamnă în fapt că ai trecut un criteriu de evaluare excepțional – acela de a publica 100% ce ai scris, fără o altă intervenție din partea editurii. Este posibilă o astfel de poziționare? Da, fără îndoială! Mai mult, este necesară o astfel de evaluare, mai ales într-o țară în care ”Tranziția” a reușit să reducă foarte mult interesul pentru carte, pentru scriere, pentru valoare în general.

Cu multă satisfacție sufletească și cu un real sentiment de împlinire suntem nerăbdători să primim scriitorii care pot să atingă acel nivel – în care siguranța redactării să provină din corectitudinea scrierii și substanța profundă a ideilor.

Aprilie 2023, Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.