Întrebări frecvente

1). Cine poate publica la editura ”Hermann”?

      Toți scriitorii, debutanți, în devenire sau consacrați – care dețin o diplomă de licență obținută la una din universitățile din lista noastră, sau urmează cursurile acestora ca studenți, masteranzi sau doctoranzi. În primul mesaj expediat pe adresa editurii contact@editurahermann.com scriitorii trimit și copia documentului ce atestă această calitate. 

2). Ce tipuri de lucrări putem trimite la redacția editurii?

     Toate cele stabilite de Aristotel – narativ, liric, dramatic, didactic – într-un cuvânt întregul spectru de genuri și subgenuri,  la care adăugăm desigur și lucrările științifice.

3). În ce format se trimite manuscrisul?

     Scriitorii vor trimite lucrările în Word – A5, font TNR, Constantia sau Georgia, mărimea 12, spațiere la un rând, text negru pe fundal alb, marginile fixate, paragrafele după estetica dorită, spațiere constantă între capitole, paginile numerotate de la 7 sau 9 și utilizarea funcției automate pentru titluri, subtitluri și cuprins.  

4). În ce stadiu putem expedia manuscrisul?

     Editura ”Hermann”  practică un sistem de selecție a manuscriselor bazat pe o regulă simplă: un manuscris prezentat la redacție trebuie să fie gata de tipar. Așa cum expediem către o publicație științifică un articol impecabil, în egală măsură vom expedia la redacția editurii o lucrarea redactată ireproșabil și gata pentru a fi prezentată cititorilor.

5). Ce se întâmplă dacă omitem cerințele de la punctele 3 și 4?

      Editura nu acceptă manuscrisul, acesta fiind considerat respins. Aceste cerințe reprezintă o veritabilă etapă de selecție – pe care scriitorii o vor realiza aidoma oricărei competiții specifice mediului academic. În cazul lucrărilor respinse editura nu mai redactează răspuns, în mod etic și elegant scriitorul putând considera faptul că nu a trecut această etapă de selecție.

6). Dacă mi-a fost respins manuscrisul îl mai pot retrimite?

     Da, însă condițiile de selecție ale editurii nu permit un interval mai mic de un an, cu precizarea că în cazul unei a doua respingeri – nu se mai acceptă alte prezentări ale respectivei lucrări.

7). După depunerea manuscrisului, în ce interval primim răspunsul editorului?

      Exceptând  perioadele de vacanță (între 15 decembrie și 15 ianuarie, luna august și sărbătorile importante) într-un interval de 1-5 zile lucrătoare.

8). În ce constă primul răspuns al editurii după evaluarea manuscrisului?

     Există două situații: fie scriitorul este informat că lucrarea trimisă a fost inclusă în planul editorial, urmând să intre în procedurile de publicare, fie îi este oferit un termen de trei până la șase luni pentru a remedia anumite detalii ale manuscrisului.

9). Ce etapă urmează după ce mi-a fost acceptat manuscrisul?

     Scriitorul primește contractul de publicare și este informat cu privire la necesitatea achitării unui onorariu unic de publicare – stabilit individual pentru fiecare scriitor în parte, în funcție de caracteristicile lucrării sale,  respectându-se totodată principiul de accesibilitate la publicarea de carte.

10). Ce urmează după semnarea contractului și achitarea onorariului către editură?

       Detaliile din contract sunt alcătuite în așa fel încât scriitorul să aibă toate drepturile asigurate. La editura ”Hermann” onorariul de publicare este unic și se referă strict la etapa de editare, etapa de tipografie fiind realizată de către scriitori, fapt de altfel foarte apreciat de aceștia.  

11). Mai pot să adaug alte adăugiri manuscrisului în această etapă?

       După expedierea manuscrisului sunt binevenite unele completări: motto, dedicație, fotografie coperta patru, informații despre scriitor în pagina verso a paginii de titlu, un text pentru coperta patru – însă, de regulă scriitorii trimit la redacție aceste date  odată cu expedierea manuscrisului.

12). Cine se ocupă de corectura textului trimis?

       Editura nu realizează servicii de corectură, acest principiu fiind statutar. Un scriitor autentic poate trimite un text impecabil. Tehnoredactarea este așadar aplicată direct pe textul trimis și asumat de scriitor, care oferă editurii ”BUN DE TIPAR” odată cu expedierea lucrării. Acest sistem de selecție garantează exprimarea valorii în scriere.

13). Editura riscă să trimită texte cu greșeli?

       Editura menționează în pagina tehnică faptul că textul este editat așa cum a fost primit de la scriitor. Acest exercițiu de corectitudine vine în interesul editorilor și cititorilor – impunând scriitorilor o muncă susținută către identificarea valorii reale în scriere.

14). Există scriitori care compun texte perfecte?

       Da. Există studenți care au trimis la redacție texte impecabile. Așadar noi considerăm că această decizie a editurii de a nu realiza corecturi este una profund etică.

15). Și totuși, dacă se strecoară câteva erori de ortografie?

       Se întâmplă, însă cititorii vor evalua global lucrarea și vor ignora acest aspect, mai ales că editura realizează gestul corectitudinii, oferind un text în forma primită de la scriitor, fără nici o minimă intervenție.

16). Editura oferă consiliere scriitorilor acceptați la publicare?

     Scrierea de carte este o preocupare intelectuală. Editura nu este un partener comercial al scriitorului. Din contră, editura funcționează precum o catedră în universitate, evaluând dacă un manuscris trece sau este respins.

17). Să înțelegem că scriitorii își asumă integral responsabilitatea în scriere?

       Da! Și asupra scrierii și asupra conținutului – ca semn al unei reale maturizări. La fel precum orice formă de ”ajutor” pe care un scriitor o primește anterior prezentării manuscrisului, cade tot în responsabilitatea lui.

18). Faima câștigată după publicare aparține  scriitorului sau  editurii?

       Editura sibiană oferă în mod categoric prestigiu scriitorilor pe care îi publică, mai ales ca o consecință a sistemului de selecție dezvoltat progresiv de la an la an. Însă trebuie să recunoaștem faptul că scriitorii publicați dețin în mod evident valori diferite, nu există uniformitate.

19). Unde tipărim cartea publicată?

       Colaborarea efectivă cu editura se încheie odată ce manuscrisul și coperta sunt gata de tipar. Scriitorul realizează singur etapa de tipografie, editura oferindu-i datele de contact ale tipografiei partenere, în cazul nostru ”Print Expert”.

20). Coperta este realizată de către editură?

       Da. Scriitorul primește două variante de la editură, urmând ca în etapa de tipografie să discute acolo detaliile de înnobilare a copertei: grosime, laminare, mat/lucios, culori, intensitate, catifelat, cuvinte în relief, etc., și desigur costurile aferente producerii întregului tiraj.

21). Este în avantajul scriitorului să realizeze singur tirajul?

       Categoric da! Acesta deține întreg controlul financiar, poate alege orice tipografie dorește, poate selecta designul cel mai potrivit pentru copertă și tipul de hârtie, având posibilitatea să solicite livrarea cărților acasă, în diferite locații pentru lansări, cât și la sediul editurii pentru stocul din ”Librăria Online”.

22). Așadar scriitorul are de achitat două costuri: unul la editură și altul la tipografie?

       Da, editura percepe numai onorariul de publicare pentru o activitate profund intelectuală în care derulează evaluarea și acreditarea legală, urmând ca scriitorul să realizeze total separat etapa de tipografie, această modalitate de organizare asigurându-i  multiple avantaje.

23). Scriitorul poate apela la orice tipografie dorește?

       Da, fără probleme – urmând apoi să trimită la sediul editurii tirajul necesar ”Librăriei Online”, asigurând un stoc proporționat cu estimarea achizițiilor realizate online de cititori.

24). După ce apare tirajul câte cărți trebuie să trimitem la editură?

       Tipografia poate trimite direct cărțile către editură. La primul tiraj ne sunt necesare 7 cărți pentru Biblioteca Națională a României, conform Legii Depozitului de carte. Pentru ”Librăria Online” – scriitorul trimite inițial 5-10 cărți, urmând să urmărească stocul și să completeze  necesarul de carte.

25). Cine stabilește prețul cărții în ”Librăria Online” a editurii?

       Întotdeauna scriitorul! La costul de producție acesta adaugă cât dorește. Comisionul librăriei este de numai 5 lei. ”Librăria Online” este o anexă a editurii, structurată pentru a pune scriitorii în conexiune cu posibilii cititori.

26). Editura lucrează cu librării fizice?

       Sigura platformă a editurii este ”Librăria Online” – care oferă cititorilor din orice colț al țării posibilitatea de a achiziționa carte curieratul intern.  

27). ”Librăria Online” trimite și cărți în afara țării?

        Pentru acest lucru un cititor din țară poate achiziționa carte indicând o adresă internă, urmând ca apoi să le expedieze la adresa dorită din afara țării.

27). Editura realizează publicitate scriitorilor?

       Contractele de publicare încetează imediat ce scriitorul este publicat și nu prevăd activități de promovare. În schimb, editura urmărește constant parcursul scriitorilor publicați, captând orice eveniment cultural de valoare care îi menționează, notând aceste evoluții pozitive în ”Pagina Autorilor”.

28). Scriitorii au dreptul să se promoveze singuri?

       Editura noastră recomandă acest lucru! Scriitorii trebuie să facă parte din viața cetății, contribuind cu opinii. Nu atât promovarea comercială este scopul, cât mai ales prezența scriitorilor ca intelectuali în comunitățile în care există.

29). După etapa de tipografie putem să vindem carte singuri?

       Da, toți scriitorii primesc dreptul de autor și nu rămân legați contractual de editură. Pot să-și organizeze liber lansări de carte, pot să țină conferințe în legătură cu titlul publicat, pot să tipărească orice tiraj fără să ceară acordul editurii, pot să comercializeze carte prin blog personal, prin magazine sau direct către cititori – pot să-și constituie asociații sau să devină persoane fizice autorizate – toate acestea cu respectarea legislației fiscale românești. Editura răspunde numai pentru cărțile plasate de scriitor în librăria noastră online.

30). Putem plasa cartea în diverse librării?

       Da, însă fără a solicita editurii noastre implicări contractuale sau comerciale. Editura sibiană este axată strict pe selecția scriitorilor și nu desfășoară activități comerciale de vânzare – ”Librăria Online” fiind alcătuită în interesul scriitorilor publicați, pentru ca aceștia să fie vizibili în lumea cititorilor de carte.

31). Putem discuta telefonic etapele publicării?

        La editura ”Hermann” disciplina editorială asigură  elementele armoniei întregului – context în care scriitorii care urmează îndrumările publicate  în pagina editurii se vor bucura de o susținere suficientă prin intermediul corespondenței realizate prin e-mail. Să lăsăm să vorbească textele!

32). În cât timp putem publica o lucrare?

       În cel mai scurt timp, dacă scriitorul oferă editurii un manuscris complet, în condițiile solicitate. Am primit la redacție lucrări impecabile pe care le-am publicat în mai puțin de 21 de zile, scriitorul contactând din timp tipografia – care i-a produs cartea în mai puțin de o săptămână.

33). De ce trebuie să trimitem la editură un manuscris complet?

       Această condiție stabilită de editură reprezintă o primă selecție. În vremurile actuale un scriitor de profunzime urmărește ambele aspecte, atât realizarea lucrării, cât și formatarea acesteia, obținând estetica dorită.

34). Cine evaluează manuscrisul trimis?

       Editura ”Hermann” a alcătuit de-a lungul timpului relații de colaborare cu specialiști consacrați, personalități publice cu recunoaștere, de rang universitar –  care cu multă bucurie oferă recenzii lucrărilor primite la redacție.

35). În ce fel sunt analizate lucrările trimise la redacția editurii?

       În foarte scurt timp, după analiza manuscrisului, în redacție se formează o opinie foarte clară – atât cu privire la valoarea textului primit, cât și în ceea ce privește profunzimea de gândire și valoarea culturală a scriitorului.

36). Se interesează editura despre activitatea scriitorilor?

       Redacția este interesată să afle informații culturale despre scriitorii care trimit un manuscris la redacție. În cazul scriitorilor debutanți, cititorii nu vor putea identifica  informații în spațiul cultural al internetului – context care afectează achiziționarea cărții în ”Librăria Online”.

37). În ce fel trebuie să se poarte un scriitor debutant, care nu cunoaște lumea scrierii de carte?

        Dacă scriitorul debutant este un om apropiat culturii sau științei, nu trebuie să-și facă probleme!

 38). Se vorbește despre condiția scriitorului debutant. Ce este aceasta?

        Condiția scriitorului debutant funcționează în două direcții. Pe de o parte se află scriitorul debutant care anterior publicării a fost prezent în lumea scrierii, iar pe de altă parte există scriitorul debutant care a fost absent din spațiul cultural până la momentul lansării. Interpretați singuri!

39). Ce garanții de vânzări oferă librăria dvs.?

        Editura a pus la dispoziția autorilor o librărie online, fără să urmărească realizarea unui profit. ”Librăria Online” este alcătuită ca o vitrină a editurii. Cine cumpără carte, o face liber, descoperind un titlu sau un autor înafara oricăror influențe specifice marketingului de carte.

40). Câte cărți estimați că pot vinde în librăria dvs.?

       Între una pe an și nenumărate în fiecare an  – în funcție de cititorii care vă cunosc, vă apreciază, vă consideră o personalitate dominantă în domeniul temelor abordate în scriere – în această ecuație editura neavând nici o implicare.

41). Dacă o să am succes, câte cărți puteți vinde pe zi?

       În cazul în care cititorii se vor interesa masiv de scrierea dvs., putem să ne adaptăm în a expedia către cititori câteva sute de cărți pe zi, fără probleme – condiția fiind  aceea ca dvs. să asigurați tirajul corespunzător.

42). Câte cărți vinde un scriitor debutant?

       Datorită faptului că nu este cunoscut și nici nu întreprinde gestul asimilării condiției scriitorului – aceea de a se dărui lumii în care trăiește, integral și fără rezerve – staționând în perimetrul unei vieți obișnuite – debutantul poate rămâne fără cititori, în scurt timp de la lansare.

43). Editura ajută scriitorii după publicare?

       Da, în domeniul scrierii, evaluării scrierii – însă sub nici o formă în cel al publicității. Aici, în Sibiu-Hermannstadt, mica noastră editură realizează un act cultural de intensă calitate, oferind comunității prezența etică a nobilei profesiuni a editorului – prin selecții foarte bine realizate.

44). Pe ce loc plasați editura în țara noastră?

       Micul burg transilvănean, Sibiu – este de 20 de ori mai mic decât capitala, București. Segmentul publicistic în care își derulează activitatea rămâne unul profund cultural specific ”Capitalei Culturale Europene”. În ceea ce privește selecția, cu siguranță ocupăm un loc merituos.

45). Cinstit vorbind, de ce să public la editura voastră?

       Dacă ești un scriitor de profunzime, aflat la debut, dornic de un parcurs solid, de la o etapă la alta, bucuros să oferi familiei și celor dragi o carte și să-ți atragi de la an la an cititori din categoria celor culți – ai nimerit unde trebuie, editura sibiană oferindu-ți notorietatea căutată. Dacă ești un scriitor cu gânduri comerciale, necunoscut publicului din țară, atunci este indicat să descoperi o editură disponibilă planurilor tale.

46). De la ce vârstă să încep publicarea?

       Editura noastră îți sugerează să aștepți să treacă cel puțin primul an de facultate. Până atunci CITEȘTE constant și află al cui discipol ești. Caută să-ți edifici o gândire prin lectura de calitate. Vezi care este rolul tău în societate – cum poți să aduci echilibru prin contribuția ta ca om, trăind într-un sistem de valori bine argumentat.

47). Există un model ideal al scriitorului debutant?

       O întrebare frecventă, alcătuită într-o mulțime de forme. Nu există, desigur, altfel cum am evolua? Există însă repere clare în evaluare, cel mai important fiind și cel mai clar și urmărit de orice recenzor: cultura și gândirea scriitorului. ”A bon entendeur, salut!”

48). Putem să participăm la conferințele editurii?

       Unii scriitori primesc astfel de invitații – însă numai după o selecție riguroasă. S-a observat că specialiștii universitari și studenții invitați –  reușesc spontan să învingă în dialoguri scriitorii –  care în fapt au numai un oarecare talent, lipsind profunzimea ideilor rezultate din cuvintele așternute frumos pe hârtie – situație în care mai bine să lăsăm misterul netulburat.

49). Sunt fericiți scriitorii care au publicat la editura din Sibiu?

Ni se pune adesea și această întrebare. În general scriitorii au sufletele pline de bucurie. Sigur, sunt fericiți – așa îi vedem noi! Au publicat o carte după o selecție riguroasă și au adus fericire celor dragi de acasă, prietenilor și cititorilor. Cei sinceri sunt fericiți! Cei care au crezut că vor rupe târgul și au trimis singuri recenzii neacoperite, nereușind să vând cât și-ar fi dorit – poate că sunt triști. Nu știm. O selecție există, chiar o auto selecție. Însă majoritatea sunt fericiți, editura sibiană oferindu-le o creștere reală, fără nici o intervenție publicitară. Mulți scriitori au decis să rămână la viața de familie, neurmărind o lansare publică în zonele specifice scriitoricești, fapt care îi menține oarecum necunoscuți. Însă, din câte observăm, fericiți alături de cei dragi lor și bucuroși de cartea publicată!

50). După publicare, care este relația scriitorului cu editura?

       Concret, legătura scriitorului cu editura încetează după apariția cărții, fiecare continuându-și parcursul independent. După publicare, scriitorul își asociază numele cu brandul editorial care   i-a acreditat cartea. Cordonul ombilical se desprinde, scriitorul pornind în forță pe drumul său, publicând la noi edituri sau revenind la editura sibiană. Avem speranța că vom cunoaște mereu scriitori puternici, liberi, dornici să își extindă calitățile prin scriere, preocupați de căutări și mai ales dispuși la sacrificiile specifice scrierii. Editura noastră nu agreează promovările comerciale și dă liberate scriitorilor, oferindu-le astfel poate cel mai frumos cadou – respectând astfel un sistem de valori, totul în beneficiul cititorilor și culturii naționale.