Mecanismul decizional

Cu privire la accesul lucrărilor în ”Librăria Online” începând cu luna august introducem câteva norme suplimentare în regulamentul de funcționare.  

În acest sens vor fi retrase titlurile care nu au mai avut cititori în ultimii 2 ani, urmând ca lucrările să fie prezentate într-o secțiune nouă a site-ului editurii, fiind în continuare disponibile publicului în mod informativ.

Până la data de 1 octombrie 2023 ”Librăria Online” poate trece în stand-by, dacă decizia pe axă financiar-contabilă hotărăște ieșirea  scriitorilor din zona de rentabilitate.

Scopul acestor adaptări se referă în primul rând la creșterea calității în publicare și mai ales urmărește asigurarea unui mediu de selecție bine ancorat într-o eficientă scară de valori.

Factori determinați

În ultimii ani au fost publicate și lucrări care nu au atras cititorii, existând autori care nu au plasat prin ”Librăria Online” nici o carte. Cu toate că activitatea unui scriitor este integral publică, surprinde faptul că acești autori nu au avut un minim nucleu de simpatizanți, care să le achiziționeze cel puțin 50 sau 100 de cărți în lunile de debut.

În contextul în care un autor nu poate plasa cel puțin o carte într-un an, este evident faptul că acesta există într-un context izolat, motiv pentru care editura, prin aceste mesaje adresate cu multă căldură creatorilor de texte, revine în acest articol cu același concept universal: scriitorul trebuie să existe ca intelectual în cetate, mereu implicat în problematica socială divers evaluată.

Prezența unei cărți în ”Librăria Online” implică unele costuri din partea editurii. Pentru a se atinge rentabilitatea, un autor trebuie să aibă cel puțin un cititor săptămânal – care să-i achiziționeze lucrarea, păstrându-i astfel o poziție sigură financiar. În plus, dacă un autor nu identifică în mod natural cel puțin o sută de cititori după lansare, acesta nu poate fi cuprins de editură în programele de promovare – acest minim test de performanță autentică fiind absolut necesar.

Calendarul implementării

Începând cu această lună se vor retrage din ”Librăria Online” titlurile care nu au avut cititori în ultimii doi ani, urmând ca apoi, până la 1 octombrie 2023 să fie verificare elementele de rentabilitate ale altor titluri, care au avut sporadic cititori, de regulă mai puțin de 20 într-un an.

Titlurile retrase vor fi prezentate permanent într-o secțiune nouă a site-ului: ”Cărți publicate” – cititorii având astfel cunoștință de lucrările lansate în cadrul editurii noastre. Autorii vor avea în continuare dreptul de autor, putând continua să organizeze lansări de carte sau să distribuie cartea prin blog personal sau prin intermediul altor metode oferite de piața de carte – independent de decizia editurii. În pagina ”AUTORI” vom putea menționa și un număr de telefon, prin care scriitorii să-și comercializeze singuri cărțile” direct către cititorii lor.

Fenomenul nu este ireversibil, însă revenirea în ”Librăria Online” se va face numai în anumite condiții care să avantajeze atât autorii, cât și cititorii și desigur editura – totul în scopul unei repartiții reale a textelor, în criterii de valoare clare, decise mai ales de prezența scriitorilor în zona publică, întotdeauna ca intelectuali implicați.

Convenții de principiu

În viitor prezența unui autor în ”Librăria Online” va fi evaluată ținându-se cont de mai mulți factori, care vor fi prezentați și în articolele următoare.

În principiu, vom continua să publicăm lucrări de calitate, însă înainte de relansarea ”Librăriei Online” vom dialoga cu scriitorii, mereu cu multă sinceritate și cumpătare, estimând împreună rezultatele obținute de aceștia în lansările de carte organizate după acreditarea lor.

Scriitorii ne vor informa cu privire la numărul de cărți achiziționate de cititori în urma unor evenimente de prezentare. În acest fel vom decide perioada de staționare în ”Librăria Online”, propunând scriitorilor intervale fixe de trei luni, șase luni sau un an – urmând ca împreună să evaluăm concret impactul obținut de aceștia – exprimat prin achiziționarea respectivelor titluri de către cititori, prin intermediul librăriei noastre.

Determinism

Numărul de cititori se află în strânsă legătură cu reputația scriitorului. S-a observat faptul că majoritatea scriitorilor au avut numai cititori din cercul lor de familie și cunoscuți. În aceste condiții recomandarea editurii este ca aceste cărți să fie oferite direct de scriitor către cunoscuți, contra cost.

Pentru ca editura să se implice cu un pachet de promovare scriitorul trebuie să aibă în prima lună de la lansare cel puțin 150-200 de cititori, care să-i achiziționeze spontan cartea, curioși și motivați de personalitatea scriitorului, pe care îl cunosc ca om anterior debutului.

Indiferent de sumele care s-ar putea introduce în reclame, în publicitate în general, un scriitor necunoscut nu poate să treacă de minime bariere, nu poate să-și alcătuiască un public constant. În altă evaluare, a vinde carte ca rezultat al reclamelor nu este un gest intelectual.

Editura ”Hermann” își continuă parcursul solemn în afara oricăror alcătuiri comerciale, oferind scriitorilor care publică lucrări de debut sau revin cu noi abordări literare, o garanție a demnității în publicarea de carte, ținuta editurii fiind în permanență una ce oferă scriitorilor respectabilitate și mai ales continuitate peste timp.

Parcurs orientativ

Scriitorii care publică la editura sibiană, în noua formulă de organizare, se vor bucura de privilegiul de a debuta sau de a scoate o nouă carte la editura din Capitala Culturală Europeană. Publicarea rămâne un gest profund intelectual, scriitorii având posibilitatea de a-și verifica notorietatea în zona publică a scrierii de carte.

După publicarea cărții, scriitorii trebuie să iasă în public – promovând lansări de carte, conferințe, implicându-se în viața socială a comunității în care trăiesc. Întotdeauna scriitorul este mai mult decât un om care există izolat și scoate din când în când o carte. Scriitorul este o personalitate în cetate, un om de cultură, un om de vocație în meseria lui și mai ales un participant activ la nevoia de scriere țintită, utilă oamenilor.

Odată apărută cartea, scriitorul poate să o comercializeze singur, prin lansări de carte sau prin intermediul unui PFA, având din acest punct de vedere un profit cu mult mai consistent decât dacă ar oferi drepturile de autor unei edituri.

Generozitatea scriitorilor

Odată cu retragerea librăriei online și trecerea către sistemul E-book (electronic book) scriitorii au ales să doneze cărțile rămase, atât către Biblioteca ASTRA din Sibiu (https://bjastrasibiu.ro/), cât și pentru Biblioteca Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (http://bcu.ulbsibiu.ro/) – punând astfel la dispoziția cititorilor (pentru consultare și împrumut) cărțile publicate la editura ”Hermann”.

Remarcăm gestul generos, intelectual și profund cultural al scriitoarelor Rodica Mătușa (care a donat 15 cărți Bibliotecii Universitare din Sibiu) și Adela Fumărel – care a donat 30 de cărți Biblitecii ASTRA din Sibiu și Bibliotecii Universitare, precum și alte 30 de cărți Editurii ”Hermann” pentru a le direcționa cu responsabilitate către diferite entități culturale din Sibiu. Le transmitem admirația noastră public exprimată.

În ultimele zile, cu multă căldură toți scriitorii editurii au fost informați despre această trecere către E-book, în contextul în care proiectul librăriei online (care procesa cărți tipărite pe hârtie) s-a dovedit nerentabil pentru aceștia, în special pentru că nu erau cunoscuți la nivel național și aveau numai sporadic câte un cititor. Și pe acești scriitori îi felicităm pentru gestul lor de a dona spre entitățile culturale mai sus amintite, cele câteva cărți rămase. Pentru scriitorii mai vechi, care nu au putut fi contactați, editura a urmat acest model și a permanentizat imaginea lor oferind din oficiu bibliotecilor amintite. cărțile rămase. SUntem siguri că și aceștia se vor bucura pentru această poziționare comună a editurii alături de scriitorii publicați.

Anii trec și iată cum atunci când vizităm rafturile bibliotecilor sibiene, descoperim cărți încă de pe acum 100-150 de ani, fapt care ne bucură, știind că peste timp viitorimea va putea să găsească și cărțile scriitorilor editurii ”Hermann”

Specificul zilelor noastre – evaluat din unghi financiar-contabil

Editura ”Hermann” va retrage Librăria Online după data de 1 octombrie 2023. Spre un astfel de parcurs converg în acest moment toate mesajele colaboratorilor din zona financiar-contabilă.

Editorul de carte primește cu mult realism informațiile financiar-contabile, pentru că orice plan editorial trebuie să țină cont și de cifre financiare sau statistici de rentabilitate.

Cauza lipsei de rentabilitate se află pe de o parte la autor, care nu adoptă public condiția scriitorului, iar pe de altă parte la cititor – pentru că în țara noastră citesc foarte puțini oameni, iar aceștia de regulă achiziționează lucrările scriitorilor consacrați.

Autorii retrași din ”Librăria Online” au primit cu realism acest exercițiu de rentabilitate. Editura a publicat de-a lungul timpului mulți scriitori debutanți, cu lucrări de calitate, care nu au fost prezente în librăria online, aceștia fiind interesați în primul rând de valoare, de creșterea în performanța scrisului. În aceste auspicii își continuă activitatea publicistică editura noastră, cu o prezență continuă și eficientă în regiunile creative, urmărind mereu separarea valorii de nonvaloare.  

În plus, odată cu trecerea de la 1 ianuarie 2023 la impozitul pe profit de 16%, care înlocuiește impozitul pe venit de 3%, este evident că nimic neprofitabil nu mai poate fi păstrat, fapt de la sine înțeles – politicile de acest fel afectând implacabil micile afaceri din zona culturală, aspect care nu poate fi neglijat.

Opinia editorului

Scriitorii publicați sunt oameni care s-au plasat  departe de viața publică, bucurându-se de gestul publicării numai în familie sau între prieteni.

Unii autori au crezut că vor avea cititori cu miile, fapt care nu se poate produce, nici dacă aceștia s-ar orienta către o editură comercială. În România nu numai că nu se citește, mai mult, orientarea segmentelor active ale societății către achiziția de carte este foarte redusă.

În plus, moda de a publica o carte tinde să devină ridicolă. S-au scris atât de multe rânduri de o foarte proastă calitate, încât Biblioteca Națională trebuie să intervină cu o serie de cerințe care să se refere la o minimă activitate pre publicistică a autorilor care își doresc o carte atrași de scopul de a se afla la modă.

Astfel, am decis pentru moment să nu mai fim atractivi numai pentru că autorii văd Librăria Online și se gândesc la o afacere, la vânzări nelimitate, la cititori fără măsură, la un succes imens – toate aceste așteptări fiind de fapt false convingeri, născute în regiuni ce descriu prezențe în perimetrele unor mentalități superficiale.

Fenomenul publicării de carte în România

În zilele noastre scrierea de carte se plasează între ceea ce este cu adevărat necesar societății în zona publicării de carte și ceea ce autorii își doresc pentru ei înșiși, în afara unor evaluări care să exprime și noțiuni de valoare și importanță

Din nefericire comercialul duce la desfășurări atipice, în care autorul uită să devină scriitor, neavând la îndemână caracteristici concrete în acest sens. Temele fiecărei cărți conțin un mesaj care poate interesa în anumite limite, însă acesta nu este evaluat în măsuri esențiale literaturii românești.

La editura ”Hermann” din Sibiu au sosit de-a lungul timpului autori aparte, care nu au dorit să fie prezenți în ”Pagina autorilor” și nici în ”Librăria Online”,  cunoscându-și poziția de debutanți în lumea scrierii de carte. În schimb, aceștia au surprins editorul prin multitudinea de lansări de carte desfășurate în mediile lor profesionale – aceștia ajungând să comercializeze astfel sute de cărți anual, prin intermediul unor evenimente organizate constant, prilej de conferențiere și exprimare publică, elemente ce descriu efectiv începuturile condiției scriitorului debutant.

Fără să se înscrie în zonele unui marketing de carte și fără reclame, prin evenimente  publice și blog personal, acești autori înțeleg drumul scriitorului – reușind să aibă cu mult mai mulți cititori decât autorii care și-au făcut prezența de la început în ”Librăria Online” – unde din păcate nu au reușit să aibă mai mult de 5-10 cititori anual, cu toate că traficul în pagină era de mii de cititori lunar, motivul fiind unul simplu: publicul cititor de carte intra în pagină, însă nu era dispus să cumpere cartea unui scriitor total necunoscut.

Retragem după data de 1 octombrie 2023 ”Librăria Online”, tocmai pentru a ne plasa mult mai profund în ceea ce reprezintă descoperirea scriitorilor de maximă profunzime, oferind comunității scrierii de carte o poziție clară, structurată în afara oricăror criterii comerciale.

Debutul la editura ”Hermann” va fi mereu unul garantat etic, editorii urmând să publice numai lucrări de valoare, urmărind mai ales prezența scriitorului în social – cu prilejul unor manifestări publice diverse: congrese, conferințe de carte, prelegeri pe teme importante, implicări în zona activismului util, poziționări clare cu privire la evoluții politice și sociale, implicări în reforme, articole publicate, prezențe în Mass-media – toate acestea definind profilul intelectualului scriitor, preocupat de mersul societății din care face parte.

Editura noastră va continua să sprijine scrierea de carte și după retragerea ”Librăriei Online”, urmărind o prezență etică incontestabilă în lumea editorilor de carte, oferind suport scriitorilor care doresc să crească prin valoare, asigurându-și deopotrivă o prezență activă în lumea scrierii de carte, departe de comercial și promovări artificiale, dăruind cetății imaginea intelectualului angajat, preocupat de starea comunității căreia îi aparține.

Perspectivele următorilor ani – E book

Editura își urmează parcursul solemn în selecția lucrărilor în baza criteriilor de exigență enunțate în toamna anului 2022 când s-au listat condițiile de publicare. Scriitorii se vor bucura de întreg prestigiul editurii, însă pentru a relansa ideea unei librării vom avea nevoie de o serie de argumente suplimentare.

Scriitorii trebuie să știe astfel că editura noastră intră într-un parcurs de profunzime, publicând fără vânzare, oferind scriitorilor intelectuali o găzduire ireproșabilă, continuând ca printr-o selecție solidă, a publica la editura ”Hermann” să constituie pentru orice scriitor o garanție a calității în scriere, indiferent de genul abordat.

Întreaga pagină web rămâne activă peste timp, scriitorii fiind prezentați în pagina ”AUTORI”, la fel precum toate cărțile editurii vor fi prezentate în secțiunea ”CĂRȚI PUBICATE”. De asemenea scriitorii vor putea să furnizeze cititorilor date de contact pentru achiziționarea cărții.

În mod evident odată cu retragerea librăriei online, vom pune bazele sistemului ”E Book” – care urmează să înlocuiască impecabil cartea în format fizic, contribuind la atingerea unui foarte mult dorit scop ecologic.

CONCLUZII

Prin introducerea acestor norme de organizare editura noastră își continuă parcursul onest în domeniul publicării de carte, oferind atât debutanților, cât și scriitorilor cu experiență un mediu real de publicare, detașat integral de la orice tendință comercială.

În aceste auspicii scriitorul își întâlnește publicul, în raport cu notorietatea lui și mai ales cu nivelul implicării sale în comunități – prin lansări succesive de carte, sesiuni de conferințe și participări în presa scrisă la viața comunității sale.

Reușim în acest fel să oferim scriitorilor un mediu publicistic integral suprapus realității, fără intervenții de marketing care să inducă în eroare cititorii. Scriitorul autentic este cel care devine treptat descoperit de cititori și critică, de publicul larg și mass-media – ca om implicat și devotat valorii prin propria lui capacitate de a pătrunde firesc în rândul scriitorimii, în primul rând susținut prin valoarea individuală, real capabil de a influența lumea în care există.

Biroul editorial ”Hermann”

Sibiu, august 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.