Noiembrie 2022
Așa cum am anunțat anterior, ne-am decis să alocăm lunii noiembrie un program specific editorului de carte, activând în acest sens pentru creșterea notorietății editurii prin prezența acesteia într-o nouă manieră – în drumul ei către identificarea scriitorilor de maximă valoare, utili prin creațiile realizate și mai ales prin prezența lor în societate, ca intelectuali.
Pe scurt prezentăm mai jos câteva din conceptele abordate.
1). În luna noiembrie am redus activitatea cu scriitorii care așteptau publicarea și ne-am orientat preocupările către sporirea performanței editurii în a publica autori cu adevărat valoroși.
Sesiunile de comunicări au urmărit adoptarea unor elemente de organizare editorială, care să ducă la creșterea performanței în selecție.
La începutul funcționării editurii publicam 7-8 lucrări din 10 primite la redacție, în acest sens statistica cuprinzând și lucrările provenite din concursuri. Astăzi publicăm 3-4 lucrări din 10 sosite pentru evaluare. În mod evident calitatea a crescut, însă nu suficient, noi dorindu-ne în mod sincer să cunoaștem scriitori care pot atinge valoarea celor care au pus pietre de temelie solide în literatura ultimelor veacuri.
2). Un element de maximă importanță a fost reprezentat de inserarea în statutul editurii a principiului ce definește renunțarea la procedurile de corectură, pentru toți autorii care se adresează biroului editorial.
Așadar, pentru ca o persoană să devină scriitor și să se bucure de acest statut, trebuie să trimită la editură un manuscris integral corectat. În acest fel, publicarea se realizează în cel mult 21 de zile. Astfel, prin contract editura urmează să solicite scriitorilor BT – bun de tipar, asumat integral.
3). Adoptarea acestui principiu s-a justificat într-un mod foarte simplu: dacă ești scriitor, atunci TREBUIE să redactezi un text CORECT – gramatical, semantic, logic. Astfel, orice manuscris trimis la redacție care prezintă erori de scriere este reprogramat.
4). Să ne imaginăm că suntem colaboratorii unui mare cotidian european – de exemplu: ”Le Monde”, ”Le Figaro”, ”Il Mattino”, ”Corriere della Sera”, ”The New York Times” sau ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Putem să ne imaginăm că acolo colaboratorii pot trimite articole cu greșeli gramaticale? Nicidecum! Jurnaliștii acelor cotidiene de mare renume sunt oameni de litere, impecabili în scriitură. În egală măsură, începând cu anul 2023, editura sibiană ”Hermann” adoptă spiritul acestor ziare de cultură, citite de milioane de oameni în fiecare săptămână.
5). În cazul lucrărilor admise pentru publicare, în caseta cărții editura va preciza faptul că întreaga redactare aparține scriitorului – acesta, din respect pentru cititorii săi oferind redacției editoriale un maxim de creativitate și coerență în redactare.
6). O altă condiție impusă de editură se referă la profunzimea mesajului. Acesta trebuie să exprime reală originalitate, consistență absolută și mai ales o adaptare concretă la evoluția societății actuale prin literatură.
7). Un ultim aspect se referă la notorietatea autorului – care trebuie să prezinte biroului editorial un CV compact, din care să rezulte elementele ce definesc activitatea pre-publicistică în domeniul scrierii: articole în presă, eseuri în diferite medii de editare publică, conferințe, implicări în social, nivel consistent de studii universitare, experiență în scriere și oratorie – confirmată prin prezența continuă în diferite spații de expunere ideatică.
8). Un alt indice de selecție adoptat se referă la maturizarea textului – redacția constatând faptul că unele lucrări trimise nu ating forma finală, chiar autorii recunoscând acest fapt, solicitându-ne timp pentru aprofundare, lucru care ne produce tristețe, mai ales că odată revenit, textul rămâne în aceleași nuanțe de imperfecțiune.
9). Începând cu acest an, alocarea lunii noiembrie pentru astfel de analize în activitatea editurii urmează să devină permanentă.
Până la vacanța de iarnă care se derulează din 20 decembrie 2022 și până în 15 ianuarie 2023 – ”Ziua culturii naționale” (Mihai Eminescu 1850-1889) vom relua etapele de publicare pentru autorii care au prezentat lucrări în această toamnă.
10). Sunt vești bune pentru scriitorii cu valoare și altele foarte bune, pe care le desfășurăm în continuare, redacția ocupându-se tot în luna noiembrie cu evaluarea tuturor scriitorilor publicați, urmând ca până în preajma lui ”Moș Crăciun” să oferim aici și în pagina oficială a editurii – lista autorilor remarcați în anul 2022 cu lucrări importante.
Nu încheiem această prezentare fără să dezvăluim ”Scriitorul anului 2022 la editura Hermann”. Este vorba de scriitoarea ELA ARDELEAN, cu lucrarea ”Există și nopți”. Vom anunța corespunzător acest eveniment și vom aloca o diplomă în acest sens.
CONCLUZII
Putem să abordăm în primă intenție chestiunea legată de eliminarea procedurilor de corectură, tema fiind considerată aici de maximă importanță.
La început, în perioada anilor 1915-1938 de exemplu, editurile nu primeau în redacții lucrări cu erori de gramatică, logică sau semantică. Cei care scriau proveneau din medii de valoare, din licee renumite și universități serioase. Astfel, corectura urmărea detalii aflate mai ales în legătură cu tehnicile de tipografie sau în cazul lucrărilor provenite din mediul universitar, elemente de ultimă intervenție pe temei științific.
După anul 1948, odată cu instalarea comunismului, la redacții au început să sosească autori fără cultură, care doreau să publice sau mai bine spus, erau împinși să fie publicați. În editurile care au supraviețuit și au fost naționalizate, intelectualii au desfășurat munca de corectură pentru personaje care înainte de comunism ușile publicării nu ar fi fost niciodată deschise.
După 1989, s-a publicat imens, majoritatea manuscriselor fiind redactate prin scriere de mână sau la mașini de scris, epoca PC-urilor pătrunzând mai ales după anul 1994. În aceste condiții corectura era absolut necesară în orice redacție.
Astăzi, în anul 2022 – în era accesului nelimitat în WORD, este inadmisibil ca un scriitor să prezinte lucrări ce necesită corectură! Și afirmăm acest lucru cu multă convingere. Nu spunem că un text nu poate avea erori, mai ales când este redactat cu viteză, însă odată reluată lectura chiar de către scriitor, TOATE erorile pot fi eliminate. Muncind pe text în procesul creației un scriitor autentic elimină spontan orice eroare, mai ales că de regulă chiar acesta se îngrijește în a realiza o corectură finală, alături de o persoană apropiată.
Dimpotrivă, un manuscris prezentat la redacție cu erori de scriere denotă evident necunoașterea gramaticii chiar de către autor – lucru sesizat lesne de către colaboratorii editurii care contribuie la procesul de tehnoredactare și care provin din zone universitare de litere.
În acest context, începând cu anul 2023 editura ”Hermann” elimină complet orice proceduri de corectură.
Cât despre profunzimea textelor – problematica atinsă, dezvoltarea personajelor, scopul descrierilor, utilitatea textelor și mai ales cultura reală a autorilor – de asemenea redacția va impune începând cu anul 2023 criterii serioase de selecție și evaluare concretă, scopul fiind acela de a structura un mediu publicistic elitist, de valoare, util literaturii noastre, mai ales cu privire la faptul că editura ”Hermann” s-a edificat în Sibiu – municipiul ”Capitală Culturală Europeană”, burg vechi transilvănean cu multă cultură și istorie – ce merită identificate și cuplate energiei de continuitate.
Dorim tuturor scriitorilor putere de creație și rezistență în munca specifică acestui domeniu formidabil reprezentat de scrierile de valoare!
Biroul editorial ”Hermann”
Decembrie 2022