Conceptul editorial ”Hermann”

Aflată într-o evoluție permanentă către identificarea talentelor reale, editura ”Hermann” din Sibiu oferă la fiecare sfârșit de an, în luna decembrie, nominalizări ale scriitorilor ce alcătuiesc elita grupului publicat în decursul anului, evidențierea echivalând cu premiul I.

Acest program remarcă talentele, urmând regula echității și diversității – ambele reunite într-un concept al utilității în social. Succesul nominalizărilor este exploatat în beneficiul scriitorilor menționați, în sprijinul traiectoriei de carieră ale acestora, scopul fiind orientat către identificarea viitorilor lideri ai scrierii moderne românești.

Misiunea acestui demers prin care se etalează la fiecare sfârșit de an aceste nominalizări este aceea de a prezenta societății noastre grupul de scriitori care reușește să atace teme utile societății, desfășurându-se cu talent și consistență în scriere. Din experiența acestora se poate învăța, fenomenul căpătând mereu schema unui real feedback.

Editura este precum o universitate în care sunt pregătiți specialiști, care mai departe, după absolvire, vor merge către propriile destine. Academia de film produce actori, care peste ani se vor desăvârși în capodopere cinematografice, sau vor evada către alte domenii. La fel funcționează și o editură, ca un sistem de acreditare și selecție, urmând ca mai apoi scriitorul să evolueze pe drumul său unic.

Poziționare non-comercială

Așa cum o facultate pregătește medici sau arhitecți, editura acreditează scriitori, publicându-le lucrările valoroase. Mai apoi, precum medicii sau arhitecții își deschid un cabinet sau un birou, formându-și o clientelă și desigur în paralel continuându-și pregătirea de specialitate, în același mod un scriitor publicat pornește pe drumul său, independent de editura unde s-a lansat. Editura așadar nu este un partener comercial, ci numai un organism de selecție și acreditare.

La Sibiu, editura ”Hermann” a ieșit în mod categoric din zona comercială, afirmându-se numai în culoare elitiste, culturale, urmărind să ofere scriitorilor de valoare o solidă rampă de lansare. Scrierea este continuă și reprezintă un domeniu al desăvârșirii în care nu se pot accepta jumătăți de măsură. Cartea trebuie să rămână în societate specfic un mijloc de comunicare specific oamenilor real disponibili către substanța culturală profundă.

Editorul este mentor, scriitorul la fel! Scopul comun este îmbogățirea reciprocă. Învățarea se face de regulă în timpul pregătirii universitare, urmând ca în cadrul editurii sprijinul să se materializeze între două părți complete în desfășurarea lor culturală. Conversația editor-scriitor, inter-generațională desigur, asigură continuitate și conexiune, oferind perspective către viitor.

Abilitățile comunicării în mediul publicistic țin de nivelul cultural și nu pot admite sub nici o formă nuanțele comercialului. Editorii emergenți și scriitorii dezvoltă comunicări aparte, complexe și relevante către un perimetru cultural de excepție. Astfel se mențin relații de profunzime, intelectuale – contextul neadmițând insinuările non valorii.

Programul oferit de aceste nominalizări anuale s-a dezvoltat mereu, urmărirea talentelor devenind o particularitate care sporește prestigiul brandului editorial ”Hermann” cimentându-se și  consolidându-se eforturi de durată, cu rădăcini în perioada anului 2015, când s-a fondat această editură.

Criterii de eligibilitate începând cu anul 2023

Editura oferă accesibilitate și oportunități de publicare – însă, începând cu anul 2023 acestea se vor desfășura în ecuația unor condiții ce vor enunța limite clare cu privire la pătrunderea autorilor în zona publicării. Mai nou, am dezvoltat multiple relații de colaborare, desfășurând programe active de selecție, având în acest sens deja o experiență ce însumează mii de ore de conexiuni.

Căutăm să punem accent pe talentul de înaltă calitate și susținem mediul universitar în vederea asimilării de cunoștințe și abilități – pentru a avea în cel mai scurt timp capacități de navigare eficiente în relația cu editorul de carte. Ca o particularitate, începând cu anul 2023, pentru etapa de selecție în redacție comunicarea urmează a se desfășura numai prin e-mail, concret – pe bază de texte expediate de autori impecabil organizate.

Editura ”Hermann” a înființat aceste premii – numite NOMINALIZĂRI – pentru a sprijini excelența în publicare. Aceste nominalizări sunt recunoașteri ale scriitorilor care reușesc să fie utili societății prin lucrările publicate. Acordând aceste nominalizări editura se străduiește să sprijine și mai ales să stimuleze creșterea nivelului de educație, cultură și știința scrierii în societatea românească ce încă parcurge o etapă de tranziție, bine cunoscută în social.

Toate genurile literare sunt acceptate în evaluări, fără distincții între ele. Toate publicațiile editurii sunt serios evaluate – independent, pe categorii. Nu există un loc I, II sau III și nici mențiuni. Lucrările nominalizate constituie grupul remarcat de editori în anul respectiv. Mai apoi o singură lucrare se delimitează, oferind o șansă în plus unui singur scriitor, fără ca acest lucru să creeze delimitări față de restul lucrărilor nominalizate.

Așadar – nominalizarea realizată de editură este ea însăși un premiu major. Lucrările supuse analizelor și recenziilor interne sunt dintre cele deja publicate în anul în curs. Nominalizarea trebuie interpretată din acest punct de vedere. Anul viitor vor exista noi lucrări, cu o creștere calitativă evidentă, motiv pentru care editura sugerează analiștilor să țină cont de acest detaliu: nominalizările sunt cele ale anului în curs și sub acest considerent trebuie evaluate critic.

Vor exista autori care vor crește în performanță și se vor regăsi în nominalizările anilor ce urmează, la fel cum unii autori se vor limita la nominalizările anilor precedenți. Valoarea însă nu are limite, o nominalizare oferind peste timp credibilitate scriitorului și lucrării publicate. În evaluare urmărim originalitatea, inventivitatea, calitatea în profunzime, subiectul abordat, gândirea transpusă în scriere, semantica, logica, gramatica și alte multe detalii.

Un criteriu de eligibilitate se referă desigur la licența scriitorului în plan universitar sau prezența acestuia în cadrul unei universități, ca student. Se urmărește și maturizarea temei abordate în scriere, lucrarea reprezentând cu adevărat o muncă intensă. Urmărim desigur și prezența în social a scriitorului, ca intelectual angajat în problematica specifică vieții contemporane.

Nominalizările lunii decembrie

Anul acesta PREMIUL ”Cartea anului 2022 la editura Hermann” a fost oferit scriitoarei  Ela Ardelean pentru lucrarea ”Există și nopți”.

Nominalizările cuprind următorii scriitori:

Daciana Olteanu – ”Labirintul relației” și ”Drumuri spre destin”.

Maria Cristina Stoica – ”Dosar de existențe

Cristina Mâțu Cimpoae – ”O singură depresie, mai mult de trei voci”.

Geanina Petre – ”Amintiri din Ferentari”.

Rodica Mătușa – ”Gemenele Japoneze”.

Victor Pena – ”Putregaiul Lebedelor

Ilie Alin Bîrsan – ”Isus Hristos sau taina îndumnezeirii omului”.

Daniel Barbu – ”Un pic de real, un pic de ireal” și ”Raza de întuneric”.

Rafael Mandă – ”Alexia tastează”.

FELICITĂM scriitorii nominalizați și câștigătoarea competiției!

 

Editura ”Hermann”

Sibiu, decembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.